Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λίγη ντροπή... Ο τάφος της αρχαίας Λητής έγινε... Λαγκαδά!

Για το ζήτημα με την ονοματοδοσία του τάφου στο Δερβένι έχουμε δημοσιεύσει άρθρο και στο παρελθόν. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να το διαβάσει εδώ: Ένα επίκαιρο άρθρο για τον πάπυρο της αρχαίας Λητής από το 2006


Όποιος πάει στην κατά τ'άλλα όμορφη είσοδο του τάφου στο Δερβένι θα δει ότι ονομάζεται "Μακεδονικός τάφος Λαγκαδά"! 

Αντιγράφουμε για ακόμα μια φορά κομμάτι από το κείμενο από το άρθρο του κ. Σωτηρίου που δημοσιεύτηκε από το 2006(!) και όπως γράψαμε βρίσκεται στο σύνδεσμο παραπάνω:

 Ο πάπυρος βρέθηκε σε τάφο στα υψώματα του Δερβενίου, που ανήκουν στην κτηματική περιοχή της σημερινής Λητής, καθώς το Δερβένι αποτελεί μονάχα το πέρασμα στο 10ο χλμ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Ένθεν και ένθεν του δρόμου οι περιοχές έχουν διάφορα τοπωνύμια και λανθασμένα το Δερβένι αναφέρεται επανειλημμένα ως περιοχή. Τα ευρήματα του Δερβενίου αλλά και αυτά που βρέθηκαν στη γύρω περιοχή και στον νυν οικισμό της Λητής ανήκουν στην αρχαία Λητή, όπως έχει γραφεί και πιστοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια από σημαντικούς ερευνητές, αρχαιολόγους και ιστορικούς. Αναφέρω ενδεικτικά τον Φώτη Πέτσα, τον Δημήτριο Κανατσούλη και τον Ν.Κ. Μουτσόπουλο.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο Δήμος Ωραιοκάστρου θα πάρει θέση και θα διεκδικήσει κάτι που που ανήκει δικαιωματικά. Είναι κρίμα να μην προωθούμε την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου μας.

Η είσοδος του Μακεδονικού Τάφου Αρχαίας Λητής

Η αναγραφή στην ταμπέλα που τον παρουσιάζει ως Λαγκαδά!

Και στην είσοδο αναγράφεται ως Λαγκαδά!

Το εσωτερικό του τάφου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: